Hoppa till sidans innehåll

Detaljer om Skridskoskolan


För oss är det jätteviktigt att våra åkare i Skridskoskolan har roligt på isen! Oavsett om du vill fortsätta i vår Konståkningsskola, satsa på ishockey eller om du bara vill lära dig att åka skridskor så finns vi här för att lära dig grunderna på ett kul och varierande sätt!

Skridskoskolan fungerar ungefär som skolan. I skolan har man läsår men hos oss kallas det säsonger. Varje säsong har en hösttermin och en vårtermin. Så en säsong börjar på hösten och avslutas till sommaren året därpå, precis som ett läsår. Inför varje säsong måste alla åkare anmäla sitt intresse oavsett om man åkt säsongen innan eller om man är helt ny. Om man inte gör en anmälan inför en ny säsong finns risken att man mister sin plats. Däremot behöver man inte anmäla sitt intresse mellan höst- och vårterminen. Har du fått en plats i Skridskoskolan så gäller den hela säsongen.

Vi försöker alltid ta emot nya åkare även under pågående säsong gör bara en intresseanmälan så hjälper vi dig vidare.

Detta gäller för helt nya åkare:

 1. Gör en intresseanmälan här.
 2. Avvakta mailbekräftelse från Skridskoskolan
 3. Gör ditt första pass (Prova-på-pass) som är gratis
 4. Vill du inte fortsätta meddelar du detta direkt till This is a mailto link*
 5. Vill du fortsätta är det bara att dyka upp på nästa träning
 6. JSK skickar ut en faktura för terminsavgift och medlemsavgift

Detta gäller för åkare som åkt säsongen innan:

 1. Gör en intresseanmälan inför nästa säsong här.
 2. Avvakta mailbekräftelse från Skridskoskolan
 3. JSK skickar ut en faktura för terminsavgift och medlemsavgift

 

* På sätt kan vi erbjuda platsen till någon annan som anmält intresse 

Kontakt: Alla kommunikation från Skridskoskolan till åkarens målsman sker via mail. Se till att meddela eventuella ändringar i er epost. Allmänna frågor hänvisas till  This is a mailto link

 

Tid och plats:

 • Lördagar kl. 9:00 samt 10:00. 
  Träningstiden är 50 minuter och går väldigt fort, så se till att vara där i tid! Att besöka toaletten innan man tar på sig skridskorna kan vara bra. Tränarna säger till när det är dags att gå ut på isen.
 • Vi håller till i D-hallen i Husqvarna Garden.
  OBS! Entré med obligatorisk närvaroregistering sker via C-hallen. Vi
  har omklädningsrum för Skridskoskolan, uppmärkt på tavlan vid C-hallen. 

Ålder

Från 4 år och uppåt.

 

Utrustning:

Obligatorisk utrustning:

 • Skridskor: En stadig skridskokänga som ger ordentligt stöd för vristen är det bästa valet. För yngre åkare kan så kallad skalskridsko fungera bra. Man behöver inte ha taggar i Skridskoskolan. Om ni avser att skaffa nya skridskor, fråga oss gärna om råd. Viktigt är att ha slipade skridskor. På JSK erbjuder vi slipning både för åkare o familjen. Efter träning är det viktigt att torka av skridskoskenorna så de inte rostar.
  JSK har ingen egen utlåning av utrustning men vi rekommenderar ett besök på Jönköping kommuns Fritidsbank (nytt fönster). Här kan du låna utrustning i 14 dagar utan avgift. 
 • Hjälm: Se till att hjälmen är tydligt märkt med åkarens för- och efternamn (vi delar ut etiketter vid start av terminen). Hjälmen bör justeras så den sitter bra och bandet är lagom spänt. Allhjälm eller ishockeyhjälm brukar fungera bäst.
 • Vantar: Även vantar är obligatoriskt ute på isen! 

Rekommenderad utrustning:

 • Åkarens klädsel skall vara varm, men smidig. Klä barnen efter principen lager-på-lager. Kraftigt nedsmutsade kläder är inte tillåtna, då vi vill undvika smuts på isen.

Ute på isen:

Tränarna: Vi strävar efter att alla våra tränare har minst grundutbilning enligt Östra Götalands konståkningsförbund. Några tränare har även steg 1A och vissa 1B. Våra mer seniora tränare utbildar även mindre erfarna tränare. Du ser vilka de är HÄR (nytt fönster).

Gruppindelning: Görs på plats efter att tränarna sett åkarna på isen. Hänsyn tas till ålder och åkskicklighet. Under terminens gång kan det bli aktuellt med förändringar i gruppsammansättningen eftersom barn utvecklas olika snabbt. Tränaren förbehåller sig rätt att göra dessa ändringar. Tränaren avgör även när åkaren kan erbjudas plats i Konståkningsskolan vilken för många blir nästa steg efter Skridskoskolan. 

Sälarna: Ibland kan det vara skönt med lite stabilt stöd under träningen. Det finns extra stöd att få tack vare våra sex stycken stabila issälar.  

Märkestagning: Under hela terminen hållare tränare uppsikt över varje åkares framsteg och dessa mäts mot ett fastställt kunskapsmål framtaget av Svenska Konståkningsförbundet. Denna "upsikt" kallas "Märkestagning". Åkare och föräldrar blir sedan informerade om vilka nivåer (Leo-märken) åkaren klarat och och man kan då även köpa specialla märken ungefär som simskolornas märkessystem. Märkestagning ska vara ett avslappnat och kul sätt att mäta sina framsteg och det är helt "frivilligt" och man väljer själv hur man vill hantera informationen man får kring detta.

Det finns 8 nivåer/märken, vissa tar man i skridskoskolan och vissa tar man om man går vidare till konståkningsskolan (grön grupp). Läs mer om Svenska konståkningsförbundets Leo-märken (nytt fönster).

Ishallen: På grund av rådande situation med smittspridning är det inte tillåtet för föräldrar att stå eller sitta bredvid isen under pågående skridksoskola. De föräldrar som anser det nödvändigt att vänta kvar i arenan hänvisas en trappa upp till läkaren - tänk dock på att hålla rekommenderat avstånd där. Ett annat alternativ är att ta en skön promenad runt Elmiaområdet och Rosenlundsbankarna.

Avslutning/uppvisning: Varje termin avslutas med någon form av avslutning/uppvisning. 

Efter träningen:

Fika: Under höstterminen 2020 kommer vi inte ha någon fikaförsäljning i samband med skridskoskolan. Detta för att unvika trängsel i korridor. Vi rekommenderar istället våra duktiga åkare i skridksoskolan att ta med egen vattenflaska för att släcka törsten efter ispasset!

 

Övrigt: JSK genomför varje säsong en enkät där åkare och föräldrar får lämna sina betyg på i Skridskoskolan. Vi är måna om att ständigt förbättra oss och göra vår skridskoskola bättre hela tiden. De senaste två åren har vi haft väldigt nöjda åkare och det vill vi ha i fortsättningen också!

Uppdaterad: 14 JUL 2019 20:42 Skribent: Skridskoskolan
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Jönköpings SK - Konståkning
Box 509
55117 Jönköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info